Η πλατφόρμα Open Edx του Letstudy – Οδηγός για τους εκπαιδευόμενους

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Μια πλατφόρμα η οποία βασίζεται στο Open Edx, όπως και η πλατφόρμα εκπαίδευσης του Letstudy, έχει δύο βασικά μέρη: το LMS (Learning Management System) και το Studio. Το LMS είναι το περιβάλλον μέσα από το οποίο ο εκπαιδευόμενος έχει πρόσβαση στα μαθήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένος και στο εκπαιδευτικό υλικό που αυτά περιέχουν και το Studio είναι το περιβάλλον που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί με σκοπό τη δημιουργία του μαθήματος, τον καθορισμό της δομής του καθώς και τις δραστηριότητες που αυτό θα περιέχει.

Στο άρθρο μας αυτό θα σας παρουσιάσουμε το LMS κομμάτι της πλατφόρμας Open Edx του Letstudy και θα σας δείξουμε τι να περιμένετε ότι θα συναντήσετε, μετά την εγγραφή σας σε κάποιο μάθημα.

Αρχική Σελίδα του μαθήματος

Στην εικόνα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την αρχική σελίδα ενός μαθήματος το οποίο έχει ανέβει στην πλατφόρμα του Letstudy.

Η αρχική σελίδα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως:

1) Το κεντρικό μενού του μαθήματος. Μέσα από το μενού αυτό, ο εκπαιδευόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στις διάφορες σελίδες του μαθήματος όπως:

  • Course, όπου του παρέχεται πρόσβαση στη δομή του μαθήματος
  • Discussion, μέσα από την οποία έχει πρόσβαση στο forum που συνοδεύει κάθε μάθημα για επικοινωνία με τον καθηγητή, τους βοηθούς του μαθήματος καθώς και με άλλους εκπαιδευόμενους στο μάθημα
  • Wiki, το οποίο περιλαμβάνει ξεχωριστό για κάθε μάθημα wiki
  • Progress, μέσα από την οποία σελίδα ο εκπαιδευόμενος μπορεί να δει τη πορεία του στις βαθμολογούμενες δραστηριότητες του μαθήματος
  • Instructor, το οποίο είναι ένα μενού το οποίο εμφανίζεται στους χρήστες οι οποίοι έχουν το ρόλο του καθηγητή

2) Τη βασική δομή του μαθήματος και πρόσβαση στις δραστηριότητες. Μέσα από την περιοχή αυτή ο χρήστης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε θεματική ενότητα του μαθήματος. Επίσης, με τη χρήση ειδικών πράσινων σημαδιών, μπορεί να δει ποιές ενότητες έχει ολοκληρώσει και ποιές του απομένουν ακόμη για την ολοκλήρωση του μαθήματος. Σε κάθε ενότητα, απεικονίζεται η διορία υποβολής της δραστηριότητας η οποία περιέχεται σε αυτήν.

3) Κουμπί συνέχισης του μαθήματος. Πατώντας το κουμπί αυτό ο εκπαιδευόμενος μπορεί να συνεχίσει το μάθημα από εκεί που το σταμάτησε την τελευταία φορά

4. Ενημερώσεις και αρχεία μαθήματος. Από την περιοχή αυτή ο εκπαιδευόμενος μπορεί να δει κάποια deadline του μαθήματος καθώς και να έχει πρόσβαση σε έξτρα υλικό που μπορεί να συνοδεύει το μάθημα (για παράδειγμα διαφάνειες του μαθήματος)

Πλοήγηση στις σελίδες του μαθήματος

Κάθε ενότητα ενός μαθήματος περιλαμβάνει υποενότητες, οι οποίες οργανώνουν το μαθησιακό υλικό που περιέχουν (δραστηριότητες) όπως για παράδειγμα ένα video, δραστηριότητες αξιολόγησης, κείμενο, εργασίες και άλλα πολλά. Ακολουθώντας μια οποιαδήποτε ενότητα, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Στο παραπάνω παράδειγμα, βλέπουμε μια σελίδα η οποία περιλαμβάνει ένα video (2). Επάνω από το video (1) υπάρχει ένα οριζόντιο μενού πλοήγησης στις άλλες δραστηριότητες της ίδιας ενότητας με την οπτική πληροφορία εάν έχει ολοκληρωθεί ή όχι, δίπλα από το αντίστοιχο εικονίδιο που υποδηλώνει το είδος της δραστηριότητας (video, κείμενο, quiz κτλ). Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να επιλέξει να πλοηγηθεί σε κάποια δραστηριότητα απευθείας από το μενού αυτό είτε να επιλέξει το κουμπιά previous και next (3) ώστε να πλοηγηθεί σειριακά στις δραστηριότητες.

Εκτός από video, πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη δραστηριόητητα είναι αυτή της αξιολόγησης / αποτίμησης των γνώσεων του εκπαιδευομένου με τη μορφή Quiz. Ένα τέτοιο παράδειγμα παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Ένα quiz μπορεί να περιλαμβάνει πολλού διαφορετικού τύπου ερωτήματα προς τον χρήστη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας Προσθήκη Quiz στην πλατφόρμα Open Edx.

Επίσης, συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος αξιολόγησης είναι και η προτροπή να ανεβάσουν ένα αρχείο στην πλατφόρμα του Letstudy, το οποίο θα περιέχει τη λύση του εκπαιδευόμενου σε κάποια θεματική ενότητα που έχει σχεδιάσει ο καθηγητής.

Σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, η αξιολόγηση μπορεί να γίνει είτε από τον καθηγητή, είτε από άλλους εκπαιδευόμενους (Peer Assessment).

Discussion Forum

Η επιλογή Discussion του βασικού μενού, δίνει πρόσβαση στο Forum που έχει στηθεί για το συγκεκριμένο μάθημα.

Μέσα σε αυτό, οποιοσδήποτε εκπαιδευόμενος μπορεί να δημιουργήσει νέο θέμα και ο στόχος του είναι να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευομένων αλλά και μεταξύ των εκπαιδευομένων με τον καθηγητή του μαθήματος.

Progress

Τελευταία χρήσιμη καρτέλα για τον εκπαιδευόμενο είναι η καρτέλα Progress μέσα από την οποία μπορεί να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των βαθμολογούμενων δραστηριοτήτων του κάθε μαθήματος.

Με τη μορφή ραβδογράμματος, ο εκπαιδευόμενος βλέπει τη βαθμολογία του σε όλες τις δραστηριότητες αξιολόγησης του μαθήματος και απο κάτω μια ανάλυση του ποσοστού επιτυχίας στην κάθε δραστηριότητα.

Συμπεράσματα

Η πλατφόρμα Open Edx στην οποία βασίζεται το Letstudy, είναι αρκετά εύκολη στη χρήση της από τους εκπαιδευόμενους και παρέχει αρκετές οπτικές ευκολίες σε αυτούς ώστε να μπορεί ο εκπαιδευόμενος ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει την πορεία του στο μάθημα, παρακολουθώντας τον βαθμό ολοκλήρωσης κάθε δραστηριότητας. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η πλατφόρμα Open Edx γνωρίζει τόσο μεγάλη αποδοχή από διάφορα ιδρύματα ως βασική πλατφόρμα e-learning παροχής MOOC.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο? Μοιραστείτε το ...

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Σχολιάστε

elEL
Letstudy Logomark

Η γνωμη σας μετραει

Πείτε μας ποιο μάθημα θα σας ενδιέφερε να αναπτύξουμε ως επόμενο στην πλατφόρμα του Letstudy

Στο παρακάτω πεδίο καταχωρήστε το email σας, στην περίπτωση που θέλετε να σας ενημερώσουμε εάν δημιουργηθεί το μάθημα που προτείνατε
Letstudy Logomark

Εισάγετε το username ή το email σας μαζί με τον κωδικό σας, για να συνδεθείτε στο Letstudy