Η Ψυχομετρική Δοκιμασία Clock Drawing
Λεπτομερής παρουσίαση χορήγησης και αξιολόγησης του τεστ του ρολογιού (διαφορετικοί τρόποι αξιολόγησης) το οποίο είναι σύντομο, απλό και αποτελεσματικό στον εντοπισμό προβλημάτων εκτελεστικών λειτουργιών.
Στοιχεία Προγράμματος:
Περίληψη Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Η ψυχομετρική δοκιμασία Clock Drawing είχε σταθμιστεί τις αρχές του 20ου αιώνα με στόχο την εκτίμηση της δυσπραξίας, μία νευρολογική διαταραχή που αφορά στην εκούσια επιτέλεση κινήσεων και κινητικών πράξεων. Από το 1953 – 1986, η συγκεκριμένη δοκιμασία αποτελούσε βασικό εργαλείο για την εκτίμηση των οπτικό-κινητικών και οπτικό-χωρικών ικανοτήτων, που βασίζονται στην υγιή λειτουργικότητα του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου. Το συγκεκριμένο νευρωνικό κύκλωμα, είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση ηθελημένων κινήσεων, για χρήση αντικειμένων, για την σύνθεση πληροφοριών που προέρχονται από διάφορες αισθήσεις. Από το 1986, ο Shulman και η ομάδα του καθιέρωσαν τα πρώτο σύστημα βαθμολόγησης της δοκιμασίας που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, καθιερώνοντας το «Σχέδιο Ρολογιού» ως ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο μέσο αξιολόγησης της άνοιας, της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, της χορείας Huntington, της Σχιζοφρένειας και της οπτικό-χωρικής παραμέλησης.
Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι είναι ένας τρόπος να εντοπιστούν τα άτομα που μπορεί να βιώνουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ ή άνοιας, όπως η μειωμένη εκτελεστική λειτουργία, αλλά μπορεί να μην εμφανίζουν ακόμα διαταραχές στη μνήμη. Τα φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ είναι γενικά πιο αποτελεσματικά όσο πιο έγκαιρα χορηγηθούν στην εξέλιξη της νόσου. Φαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσουν την γνωστική λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έαν μπορούμε να εντοπίσουμε την άνοια σε πρώιμα στάδια, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και νωρίτερα.
Το συγκεκριμένο μάθημα αφορά την λεπτομερή παρουσίαση χορήγησης και αξιολόγησης του τεστ του ρολογιού (διαφορετικοί τρόποι αξιολόγησης) το οποίο είναι σύντομο, απλό και αποτελεσματικό στον εντοπισμό προβλημάτων εκτελεστικών λειτουργιών.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Ιστορικά στοιχεία
- Τρόποι χορήγησης της δοκιμασίας
- Τρόποι αξιολόγησης και βαθμολόγησης με τα συμπεράσματα τους
Πλεονεκτήματα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος:
- Ευέλικτη μορφή εκπαίδευσης
- Χαμηλό κόστος συμμετοχής
- Παροχή πρακτικών γνώσεων σε επαγγελματικό επίπεδο
- Συνεχόμενη υποστήριξη των Εκπαιδευομένων
- Βεβαίωση Παρακολούθησης του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης από την Letstudy, επικυρωμένο με την υπογραφή των διδασκόντα
Διάρκεια Μαθήματος
Το πρόγραμμα μπορείτε να το ξεκινήσετε όποτε το επιθυμείτε, εφόσον το υλικό παρουσιάζεται με μορφή βίντεο. Με αυτό το τρόπο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα ακολουθώντας τον δικό σας ρυθμό, σε ώρες και ημέρες που εξυπηρετούν τον προσωπικό σας προγραμματισμό.
Σε ποιους Απευθύνεται
Το μάθημα απευθύνεται σε Eπαγγελματίες Ψυχικής Υγείας που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις και ειδίκευση στην διάγνωση και αξιολόγηση των ασθενών τους με σκοπό είτε να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο ιδιωτικό ιατρείο ή γραφείο τους μετά την απόκτηση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος είτε να αναβαθμίσουν κρίσιμα την Επαγγελματική τους κατάρτιση.
Ενδεικτικά, το Πρόγραμμα είναι κατάλληλο για:
- Ψυχολόγους
- Ειδικευόμενους Ψυχιάτρους
- Νευρολόγους
- Ειδικούς Παιδαγωγούς
- Νευροψυχολόγους
- Κλινικούς Ψυχολόγους
- Τελειόφοιτους φοιτητές Ψυχολογίας
- Λογοθεραπευτές
- Εργοθεραπευτές
- Φοιτητές των παραπάνω αντίστοιχων ειδικοτήτων
Τι θα μου προσφέρει το Πρόγραμμα
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος οι συμμετέχοντες:
- Θα αποκτήσουν ικανότητα στην ανίχνευση νευρολογικών προβλημάτων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας
- Θα μπορούν να έχουν μια χρήσιμη εικόνα για τη γενική γνωστική ικανότητα ενός ατόμου
Η Ψυχομετρική Δοκιμασία Clock Drawing
-
1 Ώρα + 30 Λεπτά Συνολικού Βίντεο
-
Πρόσβαση στο Μάθημα για 2 Χρόνια
-
Διαθεσιμότητα του μαθήματος 24/7
-
Βεβαίωση ολοκλήρωσης από την Letstudy

Αντώνης Θεοφυλίδης
α) στην Γνωστική –πειραματική ψυχολογία και
β)στην κλινική ψυχολογία.
Η πολυετής έρευνα καθώς και η διδακτορική διατριβή του αφορούσαν τα όρια της ανθρώπινης χωρικής σκέψης και τις νοητικές αναπαραστάσεις. Έχει ειδικευτεί στην Κλινική Νευροψυχολογία και Ψυχοβιολογία (Γ΄Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική ΑΠΘ) και στην Ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων (Παιδοψυχιατρικό τμήμα Ιπποκράτειο Νοσοκομείο & ΚΨΥ ΒΔ τομέα Θεσσαλονίκης).
Έχει διδάξει μαθήματα Ψυχολογίας και Νευροψυχολογίας στα τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων, στα τμήματα, Εργοθεραπείας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα Πανεπιστήμια Frederic και Νεάπολης Πάφου και σε αντίστοιχα τμήματα ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλινική Ψυχική Υγεία» της Ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. καθώς και στο πρόγραμμα «Πιστοποίηση στην Κλινική Ψυχομετρία και Νευροψυχολογία» της Γ΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ.
Έχει εκπαιδευτεί στην Γνωστική Συμπεριφορική και Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και ασκεί ιδιωτικά δραστηριότητα Κλινικού Ψυχολόγου.