Hotel Management για μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές μονάδες
Εξειδικευμένο πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με Τουριστικές Μονάδες, μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Αποκτήστε εξειδικευμένες γνώσεις στο κομμάτι της Διοίκησης Τουριστικής Επιχείρησης (Hotel Management)
Στοιχεία Προγράμματος:
Τρόπος Παρακολούθησης
Το on-line σεμινάριο “Hotel Management για μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές μονάδες” ανήκει στην κατηγορία MOOC (Massive Open Online Courses) ή στην λεγόμενη ασύγχρονη e-learning εκπαίδευση.
Η μορφή αυτή σεμιναρίων, που αποτελεί παγκόσμια τάση στην σύγχρονη εποχή της ψηφιοποίησης, παρέχει την δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να εισέρχεται στην πλατφόρμα παρακολούθησης και να επιλέγει ο ίδιος τον χρόνο παρακολούθησης απολαμβάνοντας την άνεση του σπιτιού του. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία οποιαδήποτε συσκευή παρακολούθησης (Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, tablet, smartphone) και σύνδεση στο internet.
Και φυσικά, παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλής παρακολούθησης, καθώς η διάρκεια πρόσβασης διαρκεί 1 έτος από την ημερομηνία αγοράς.
Περιγραφή
Το on-line σεμινάριο “Hotel Management για μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές μονάδες” απευθύνεται κυρίως σε Ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων και καταλυμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους, σε στελέχη και επαγγελματίες του Τουρισμού, που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, αλλά και σε ανθρώπους, που θέλουν να ασχοληθούν με τον Τουρισμό και αναζητούν χρήσιμα εφόδια γνώσεων για το ξεκίνημά τους.
Στις 6 ώρες καθαρής παρακολούθησης μέσω βίντεο, ο εκπαιδευόμενος θα παρακολουθήσει πλούσια θεματολογία και θα αποκτήσει θεωρητικές αλλά κυρίως πρακτικές γνώσεις σχετικά με
- το management των επιχειρήσεων γενικά
- τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα
- το management στον τουριστικό κλάδο
- τη λειτουργία των τμημάτων σε μία τουριστική μονάδα
- τις υποστηρικτικές λειτουργίες και τα καθήκοντα, που ασκεί ένας manager τουριστικών μονάδων
- τις πωλήσεις, το marketing & την επικοινωνία των τουριστικών μονάδων
- την επιρροή και την διαχείριση στην εποχή του Covid-19
Σε όλες τις ενότητες έχουν προστεθεί πολύ χρήσιμα και επεξηγηματικά case studies, που βοηθούν τον εκπαιδευόμενο να κατανοήσει και να εμπεδώσει την θεωρητική γνώση, που παρέχεται.
Εξίσου και ίσως ακόμη περισσότερο χρήσιμο είναι το πρόσθετο υλικό, που παρέχεται και αποτελείται τόσο από σημαντικά πληροφοριακά στοιχεία, αλλά και αρχεία, που μπορεί να χρησιμοποιήσει και να εφαρμόσει ο κάθε επαγγελματίας στην τουριστική του μονάδα.
Πιστοποίηση

Το on-line σεμινάριο “Hotel management για μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές μονάδες” είναι πιστοποιημένο, σύμφωνα με το πρότυπο QTL Basic της ACTA – Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης παρέχεται στον κάθε σπουδαστή η σχετική βεβαίωση από την ACTA – Τεχνοβλαστός.
Αναλυτικά Περιεχόμενα Προγράμματος
Eισαγωγή στο management και η σημασία του στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων
Εισαγωγή | 04:51 | |
Εκπαιδευτικοί στόχοι |
Η σπουδαιότητα του management
Ο ορισμός του management και η σημασία του για την επιτυχία ενός οργανισμού | 00:43 | |
Δεξιότητες και ο ρόλος του manager | 02:46 | |
Λειτουργίες του management και επίπεδα διοίκησης | 04:58 | |
Προγραμματισμός / σχεδιασμός | ||
Οργάνωση | ||
Διεύθυνση / λήψη αποφάσεων | 07:19 | |
Διαδικασία ελέγχου | ||
Η έννοια της ομάδας και η επικοινωνία εντός του οργανισμού |
Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων
Η “βιομηχανία” του τουρισμού και οι προοπτικές του | 08:47 | |
Η γεωγραφική προέλευση των τουριστών στην Ελλάδα | ||
Δομή και γεωγραφική κατανομή του κλάδου | ||
Η σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία | ||
Τύποι τουριστικών καταλυμάτων | ||
Αστέρια & κλειδιά | 10:34 |
Το management στον τουριστικό κλάδο
Εισαγωγή – ο ρόλος του manager σε μια σύγχρονη τουριστική μονάδα | 03:03 | |
Βασικό οργανόγραμμα ξενοδοχειακής μονάδας | 06:53 | |
Υποδείγματα οργανογράμματος μικρής, μεσαίας και μεγάλης τουριστικής μονάδας | ||
Η σημασία του σωστού συντονισμού και της επίβλεψης | 09:43 | |
Case study – Ιστορία | 05:25 | |
Βασική ορολογία και η αναγκαιότητα της | 02:28 | |
Βασική ορολογία σχετικά με τα δωμάτια και τις πωλήσεις | ||
Βασική ορολογία σχετικά με τα επισιτιστικά τμήματα | ||
H σημασία του ξενοδοχειακού software σαν εργαλείο λειτουργίας και management | 14:36 | |
Case study – διαχείριση παραπόνου βάσει οργανογράμματος |
Βασικά λειτουργικά τμήματα τουριστικής μονάδας
Εισαγωγή | 04:28 | |
Εκπαιδευτικοί στόχοι | ||
Η σπουδαιότητα του τμήματος υποδοχής (front office) | 10:19 | |
Οργανόγραμμα & βασικές αρμοδιότητες front office department | ||
Case study – Ιστορία | 04:21 | |
Η σπουδαιότητα των τμημάτων housekeeping – Τμήμα συντήρησης | 14:58 | |
Οργανόγραμμα & βασικές αρμοδιότητες housekeeping – Τμήμα συντήρησης | ||
Λινά και διαχείριση τους | ||
Η ταυτότητα των μονάδων επισιτισμού και η σπουδαιότητα του τμήματος service | 07:18 | |
Οργανόγραμμα & βασικές αρμοδιότητες τμήματος service | ||
Case study – Ιστορία | 03:43 | |
Τμήμα κουζίνας – Η σημασία και η αξία του | 11:37 | |
Οργανόγραμμα & βασικές αρμοδιότητες τμήματος κουζίνας | ||
Βασικές παράμετροι για την εκπόνηση ενός a la carte menu | 14:18 | |
Διαχείριση μενού μπουφέ Μέρος 1ο – Ικανοποίηση πελατών | 09:16 | |
Διαχείριση μενού μπουφέ Μέρος 2ο – Διαχείριση κόστους | 07:41 | |
Κοστολόγηση – τιμολογηση α la carte μενού | ||
Υπολογισμός κόστους μπουφέ | ||
Case study 1 – επιλογή πλυντηρίου εσωτερικά ή εξωτερικά | ||
Case study 2 – Buffet monitoring tool |
Bασικές υποστηρικτικές λειτουργίες
Εισαγωγή | 02:14 | |
Εκπαιδευτικοί στόχοι | ||
Ο manager ως οικονομικός σύμβουλος | 08:00 | |
Βασικά οικονομικά μεγέθη και δείκτες απόδοσης | ||
Βασικά κόστη και παρακολούθηση τους | ||
Case study – Ιστορία | 04:22 | |
Η σημασία του budget | 14:18 | |
Τα βήματα προετοιμασίας του budget | ||
Η σύγκριση του budget με τα πραγματικά μεγέθη και το forecasting | 05:16 | |
Φόροι τουριστικών μονάδων | ||
Ελεγκτικές Διαδικασίες | ||
Ο manager ως υπεύθυνος προσωπικού | 07:28 | |
Πως προσλαμβάνουμε στον τουρισμό | 13:29 | |
Η διαδικασία της συνέντευξης | ||
Διαχείριση προσωπικού | 07:05 | |
Κανόνες εργασίας προσωπικού | ||
Η διαχείριση των φιλοδωρημάτων – Η καταγραφή των ζητημάτων | 12:56 | |
Η διαχείριση των φιλοδωρημάτων – Προτεινόμενος χειρισμός | 08:11 | |
Η εκπαίδευση στις τουριστικές μονάδες | 10:15 | |
Case study 1 – Βασικά οικονομικά μεγέθη και δείκτες απόδοσης | ||
Case study 2 – Προετοιμασία budget | ||
Case study 3 – Ταμειακό πρόγραμμα |
Εξωστρέφεια, πωλήσεις & marketing
Εισαγωγή | 02:14 | |
Εκπαιδευτικοί στόχοι |
Πωλήσεις, marketing & επικοινωνία
Σύγχρονες ξενοδοχειακές λειτουργίες και στρατηγικές ανάπτυξης | ||
Ο στρατηγικός σχεδιασμός των πωλήσεων | 11:47 | |
Κινήσεις πωλήσεων & marketing για προσέλκυση πελατών | 12:10 | |
Τελευταίες τάσεις στο ξενοδοχειακό marketing | 05:57 | |
Διοργάνωση εκδηλώσεων | 06:56 | |
Ικανοποίηση πελατών από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στοιχεία ερευνών | ||
Έξυπνα tips για μεγαλύτερη ικανοποίηση πελατών | 08:46 | |
Διαχείριση παραπόνων πελατών | 09:17 | |
Case study – Ιστορία | 05:53 | |
Κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες | ||
Τα βασικότερα διαδικτυακά κανάλια κρατήσεων στα οποία πρέπει να συμμετέχει μια τουριστική μονάδα | ||
Διαχείριση σχολίων στο διαδίκτυο | 09:17 | |
Παραδείγματα απαντήσεων σε σχόλια | ||
Case study |
H επιρροή του covid-19 στον κλάδο
Εισαγωγή | 01:38 | |
Εκπαιδευτικοί στόχοι | ||
Η επιρροή του covid-19 στις συνήθειες των τουριστών | 07:11 | |
Οι αναμενόμενες αλλαγές που θα επέλθουν στον κλάδο | 08:27 | |
Η προσέγγιση των καταλυμάτων από επιχειρηματική σκοπιά | ||
Πωλήσεις & marketing στην μετά – covid 19 εποχή | 09:31 | |
Επίλογος | 01:08 |
Διάρκεια Προγράμματος
Το μάθημα μπορείτε να το ξεκινήσετε οποιαδήποτε ημερομηνία επιθυμείτε, εφόσον είναι σε καθεστώς “Αυτομελέτης“. Καθώς αποτελείται από video, μπορείτε να το ολοκληρώσετε στον δικό σας ρυθμό, σε ώρες και ημέρες που βολεύουν στον προσωπικό σας προγραμματισμό.
Η πρόσβαση στο μάθημα ισχύει για 1 έτος
Hotel Management για μικρού και μεσαίου μεγέθους τουριστικές μονάδες
-
12 Ώρες Φόρτος Μαθήματος
-
6 Ώρες Συνολικού Βίντεο
-
Πρόσβαση στο Μάθημα για 1 Έτος
-
Επίλυση αποριών από τον καθηγητή
-
Διαθεσιμότητα του μαθήματος 24/7
-
Βεβαίωση ολοκλήρωσης από την ACTA – Τεχνοβλαστός

Θωμάς Μούτσελος
Σήμερα συνεχίζει και εργάζεται ως σύμβουλος ξενοδοχείων για θέματα οικονομικής διαχείρισης, οργάνωσης αλλά και στρατηγικής. Tαυτόχρονα, από το 2018, μπορείς να τον βρεις στο εστιατόριο Πόρτα Ανοιχτή στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο είναι και ιδιοκτήτης. Στον ελεύθερο του χρόνο χαλαρώνει και διασκεδάζει μαζί με την γυναίκα του, την Ζωή, και την κόρη του, Φιλαρέτη. Είναι fan της γυμναστικής και του ποδοσφαίρου.
Fun fact: Μίλα του για υπολογισμούς και εξισώσεις. Είναι κολλημένος με τα νούμερα!