Κωνσταντίνου Καραμανλή 145, ΤΚ 542 49 Θεσσαλονίκη

Τι είναι τα MOOCs

Τι είναι τα MOOCs

Τα Massive Open Online Courses (MOOCs) ή όπως έχουμε συνηθίσει την Ελληνική τους ορολογία Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα, είναι ουσιαστικά μαθήματα μέσω Internet τα οποία έχουν σκοπό να καταρτίσουν τους εκπαιδευόμενους σε κάποια θεματική ενότητα.

Τα MOOCs αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές τάσεις στη διαδικτυακή εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και κερδίζουν συνεχώς την εμπιστοσύνη αρκετών εκπαιδευομένων οι οποίοι επιλέγουν τον τρόπο αυτό ως έναν τρόπο εκμάθησης.

Ο όρος “μαζικά” αναφέρεται στο γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών μπορεί να έχει πρόσβαση στο μάθημα. Ο όρος “ανοιχτά” έχει ερμηνευτεί  ότι οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο Internet μπορεί να γραφτεί στο μάθημα, να αποκτήσει πρόσβαση στο υλικό αλλά και να αλληλεπιδρά με τους ομότιμούς του. Ο όρος “διαδικτυακά” αφορά στο γεγονός ότι όλο το μάθημα διεξάγεται μέσω Internet. Τέλος, ο όρος “μαθήματα” αναφέρεται στη δομή του περιεχόμενου που συνήθως είναι η ίδια δομή που έχει και ένα αντίστοιχο Πανεπιστημιακό μάθημα.

Ένα μάθημα τύπου MOOC μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία όπως:

  • Video για παρουσίαση της βασικής θεματολογίας. Τα video στα MOOCs είναι η πιο βασική  πηγής της πληροφορίας
  • κείμενο με πληροφορίες σχετικές με το μάθημα
  • αρχεία προς κατέβασμα από τους εκπαιδευόμενους (pdf, powerpoint. word, excel κτλ)
  • Quiz γνώσεων με ερωτήσεις κλειστού ή ανοιχτού τύπου, μεταφοράς και απόθεσης (drag and drop)
  • εργασίες στις οποίες ο εκπαιδευόμενος καλείται να παραδώσει κάτι στον καθηγητή προς βαθμολόγηση
  • δραστηριότητες αξιολόγησης (peer review) στις οποίες ο ίδιος ο εκπαιδευόμενος καλείται να διορθώσει το παραδοτέο κάποιου άλλου εκπαιδευόμενου
  • Forum μέσω του οποίου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία με τους άλλους εκπαιδευόμενους, τον διδάσκοντα αλλά και τους βοηθούς του μαθήματος μέσω Forum.

Η επιρροή που έχουν τα MOOCs καταδεικνύεται από στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν συμμετοχή 101 εκατομμυρίων εκπαιδευομένων από τους οποίους τα περίπου 20 εκατομμύρια συμμετείχαν μόνο μέσα στο 2018. 900+ Πανεπιστήμια ανέβασαν μαθήματα τύπου MOOC στις διάφορες πλατφόρμες αγγίζοντας τις 11 χιλιάδες διαφορετικών μαθημάτων.  

Growth of MOOCs

Με βάση στοιχεία από την Class Central (εικόνα αριστερά) μπορείτε να δείτε τη ραγδαία αυτή ανάπτυξη των MOOCs, ξεκινώντας  από το 2015 και έπειτα. Κάθε χρόνο, πάνω από 200 νέα μαθήματα εισάγονται στον χώρο των MOOCs και όλο και περισσότεροι εκπαιδευτές αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τον διαδικτυακόχώρο εκπαίδευσης.

Τα MOOCs που ανεβαίνουν στο LETSTUDY μπορούν να είναι δύο τύπων:

  • MOOCs με συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Σε αυτή τη περίπτωση δίνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες μπορεί ο εκπαιδευόμενος να εγγραφεί αλλά και να παρακολουθήσει ένα μάθημα και συνήθως ακολουθούν ημερομηνίες (deadlines) παράδοσης εργασιών και/ή ολοκλήρωσης κάποιων quiz γνώσεων.
  • MOOCs χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Σε αυτά τα μαθήματα ο εκπαιδευόμενος μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο μάθημα οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί, χωρίς να περιμένει την έναρξη κάποιου επόμενου κύκλου του μαθήματος. Το υλικό του μαθήματος είναι ολόκληρο διαθέσιμο από την αρχή και ο ίδιος ο εκπαιδευόμενος καθοδηγεί τη πορεία του μέσα στο MOOC
Letstudy Logomark

Η γνωμη σας μετραει

Πείτε μας ποιο μάθημα θα σας ενδιέφερε να αναπτύξουμε ως επόμενο στην πλατφόρμα του Letstudy

Στο παρακάτω πεδίο καταχωρήστε το email σας, στην περίπτωση που θέλετε να σας ενημερώσουμε εάν δημιουργηθεί το μάθημα που προτείνατε
Letstudy Logomark

Εισάγετε το username ή το email σας μαζί με τον κωδικό σας, για να συνδεθείτε στο Letstudy