Κωνσταντίνου Καραμανλή 145, ΤΚ 542 49 Θεσσαλονίκη

Η πλατφόρμα διαχείρισης μαθημάτων του Letstudy – Open Edx

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ένα MOOC (Massive Open Online Course) δεν είναι απλά ένα μάθημα στο οποίο έχει γίνει καταγραφή μιας σειράς από Video και παρέχονται σε μια οργανωμένη Playlist μέσα από κάποιον πάροχο. Ένα MOOC είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Στο άρθρο μας “Στάδια δημιουργίας ενός MOOC” στη ενότητα “Διάθεση του MOOC στο ευρύ κοινό (delivery)” αναφερθήκαμε σε μια λίστα από χαρακτηριστικά που μπορεί να υποστηρίζει ένα MOOC. Μερικά από τα χαρακτηριστικά είναι:

 • Πολλαπλοί τρόπους αναπαράστασης μιας πληροφορίες (video, κείμενο, σελίδες HTML, εξωτερικά αρχεία όπως powerpoint, pdf, word)
 • Δημιουργία και χρήση QUIZ με παρουσίαση των ερωτήσεων με πολλαπλούς τρόπους
 • Υποστήριξη της συζήτησης μεταξύ των εκπαιδευόμενων και του διδάσκοντα μέσα Discussions και Forums
 • Δραστηριότητες παράδοσης εργασιών και peer review

Με αυτά και ακόμα τόσα εργαλεία που μπορούν να συνοδεύουν ένα βιντεομάθημα, ένα MOOC μπορεί να πλαισιωθεί με δραστηριότητες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των παρουσιαζόμενων θεμάτων και οι εκπαιδευόμενοι να αναπτύξουν ιδιαίτερες δεξιότητες. Φυσικά, η οργάνωση ενός MOOC δεν είναι μόνο τα εργαλεία που προσφέρει μια πλατφόρμα, αλλά και οι δεξιότητες των εκπαιδευτικού να τα χρησιμοποιήσει σωστά.

Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν MOOC αλλά εμείς στο Letstudy αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα Open Edx, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τα οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω.

Πληθώρα εργαλείων και επεκτασιμότητα

Η πλατφόρμα Open Edx παρέχει πληθώρα εργαλείων στους διδάσκοντες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους μάθημα. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν video, animations, simulations για να δημιουργήσουν ένα πολυμεσικό περιβάλλον εκμάθησης. Τα Quiz που μπορεί να δημιουργήσει ένας εκπαιδευτικός περιλαμβάνουν ερωτήσεις με τη χρήση checkboxes, dropdown, multiple choices, numerical και text πεδία εισαγωγής απαντήσεων, drag and drop, math expression αλλά και πιο advanced πεδία όπου ο χρήστης μπορεί να γράψει ακόμη και κώδικα Python.

Εκτός από τα παρεχόμενα εργαλεία που προσφέρει το Open Edx, μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει και πρόσθετα εργαλεία μέσω των X-blocks. Τα X-blocks είναι προγραμματιστικές μονάδες που μπορεί κάποιος να αναπτύξει με σκοπό να επεκτείνει τις δυνατότητες της πλατφόρμας. Εάν δεν έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να αναπτύξει το δικό του X-block, μπορεί να εγκαταστήσει x-blocks που έχουν αναπτυχθεί απο άλλους.

Μαθητοκεντρική Προσέγγιση

Η πλατφόρμα Open Edx δημιουργήθηκε με γνώμονα την εμπειρία του μαθητή μέσα σε αυτή, παρέχοντας όσο το δυνατόν καλύτερη αναπαράσταση του περιεχομένου των μαθημάτων. Το στήσιμο της πλατφόρμας είναι τέτοιο ώστε να μπορεί η πληροφορία που παρουσιάζεται στον εκπαιδευόμενο να οργανωθεί σε θεματικές ενότητες ώστε η πλοήγηση του εκπαιδευόμενου να είναι εύκολη.

LETSTUDY Open Edx Course Home Page

Τα περιεχόμενα του μαθήματος οργανώνονται σε μια σειρική ακολουθία με αποτέλεσμα να καθοδηγεί και να  κατευθύνει τη πορεία του μαθητή μέσα στο μάθημα. Επίσης, ο χρήστη μπορεί να ελέγχει τον βαθμό ολοκλήρωσης του μαθήματος καθώς και να ενημερώνεται για τη βαθμολογία του στις βαθμολογούμενες δραστηριότητες.

LETSTUDY Open Edx Course Inside Page

Ο καθηγητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την ειδική περιοχή στην οποία μόνο αυτός έχει πρόσβαση ώστε να διαχειριστεί τις εγγραφές των εκπαιδευόμενων, να βαθμολογήσουν τους εκπαιδευόμενους, να ελέγξουν την πορεία τους καθώς και να στείλουν μαζικά μηνύματα email.

Ευκολία δημιουργίας και διαχείρισης μαθήματος

Η πλατφόρμα Open Edx, αποτελείται από 2 βασικά μέρη:

 • Το LMS (Learning Management System) μέσω του οποίου έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευόμενοι στα μαθήματα
 • Το Studio στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι καθηγητές και μέσω του οποίου μπορούν να διαχειριστούν το περιεχόμενο των μαθημάτων

LETSTUDY Open Edx Studio

Ο καθηγητής μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει τη δομή του μαθήματος και να εισάγει το περιεχόμενο που επιθυμεί στις διάφορες θεματικές ενότητες. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ενότητες και υποενότητες σε ένα μάθημα για την καλύτερη οργάνωση του περιεχομένου του μαθήματος.

Διάδοση της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα Open Edx είναι ανοιχτού κώδικα η οποία αναπτύχθηκε από την Edx, ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής MOOC. Η πλατφόρμα Edx αναπτύχθηκε από τη συνεργασία επιστημόνων του MIT και του Harvard το 2012 (Wikipedia, 2019). Στην πλατφόρμα έχουν ενέβει πάνω από 20.000 μαθήματα τα οποία τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 40 εκατομμύρια εκπαιδευόμενοι (Edx, 2019).

Αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών MOOC και εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν επιλέξει τη λύση του Open Edx ως την βασική τους εκπαιδευτική πλατφόρμα. Μερικοί από αυτούς είναι (EdX, 2019):

 • edX
 • XuetangX
 • Stanford University
 • MIT Professional Education
 • George Washington University(MOOCs)
 • Proversity
 • IONISx
 • EducateForce
 • MongoDB University
 • Politecnico di Milano
 • MoocIT
 • McKinsey Academy
 • Pontificia Universidad Católica de Chile
 • Lectylab – Fundación Germán Sánchez Ruipérez
 • Isead Business School
 • Spain’s Ministry of Education
 • Divergence Academy
 • IndonesiaX

Συμπεράσματα

Η μεγάλη διάδοση της πλατφόρμας Open Edx, η ανοιχτού κώδικα αρχιτεκτονική της, η πληθώρα προγραμματιστών της open source κοινότητας αλλά και οι ερευνητές από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα που επεκτείνουν συνεχώς τις δυνατότητες της πλατφόρμας, η ευκολία διαχείρισης από τους καθηγητές και η μαθητοκεντρική της προσέγγιση, έχουν καταστήσει τη χρήση της ως τη καλύτερη δυνατή λύση αυτή τη στιγμή για τα MOOCs.

Εάν είστε εκπαιδευτικός και σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε κι εσείς το δικό σας MOOC, εάν είστε ερευνητής ή μεταπτυχιακός μαθητής και θέλετε να θέσετε ερευνητικά ερωτήματα σε θέματα που αφορούν στη χρήση των MOOC ή ακόμα έχετε πάθος να διδάξετε κι εσείς το δικό σας μάθημα, μη διστάσετε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας ώστε να ανεβάσετε κι εσείς το δικό σας μάθημα στο Letstudy και να εκμεταλευτείτε όλα τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει η πλατφόρμα Open Edx.

 

 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο? Μοιραστείτε το ...

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Leave a Comment

Letstudy Logomark

Η γνωμη σας μετραει

Πείτε μας ποιο μάθημα θα σας ενδιέφερε να αναπτύξουμε ως επόμενο στην πλατφόρμα του Letstudy

Στο παρακάτω πεδίο καταχωρήστε το email σας, στην περίπτωση που θέλετε να σας ενημερώσουμε εάν δημιουργηθεί το μάθημα που προτείνατε
Letstudy Logomark

Εισάγετε το username ή το email σας μαζί με τον κωδικό σας, για να συνδεθείτε στο Letstudy